zondag 4 oktober 2015

Sieraden die tentoongesteld worden in het Letterkundig Museum


Als een ware meesteres van het woord wist Juliana letters aaneen te rijgen tot beeldende verhalen en vurige pleidooien. Ook Ingeborg de Groot heeft het vermogen om met haar sieraden verhalen te vertellen, rijk aan symboliek. Aan Mijn Geest, geïnspireerd op het gelijknamige dichtdebuut van Juliana, is hier een voorbeeld van. Ingeborg rijgt hier loden zetletters aaneen tot het eerste deel van het gedicht. Een loodzwaar sieraad dat letterlijk drukt op het gemoed. Het sluitstuk verbeeldt het gevecht: de strijdbare pen of het berustende borduurwerkje.


Aan mijn Geest
Ketting
Loden zetletters, linnen, borduurgaren, kroontjespen

De 18de eeuwse Geertruidenbergse schrijfster en dichteres Juliana de Lannoy, was in haar tijd veel bekender dan wij nu zouden denken. Zij was onderdeel van ee netwerk van schrijvers en intellectuelen, zoals Bilderdijk en Feith, dat zich uitstrekte tot aan Catharina de Grote in het verre Rusland. De kraag De bibliotheek van Juliana is een eerste poging de rijkdom van deze veelal talige contacten te verbeelden. 


De bibliotheek van Juliana
Kraag
Wolvilt, lint,  papier, lak, zilver

Juliana de Lannoy schreef in 1776 A sa Majesté l’Impératrice de Russie, een lofdicht over de Russische tsarina Catharina de Grote, vanwege haar steun aan kunst en wetenschap. De Russische vorstin – naar verluidt ook groot in het consumeren van de liefde met tal van veel jongere kerels – bedankte haar met een kostbaar geschenk, dat ze naar Juliana stuurde. Wat het was is niet meer helemaal duidelijk, maar dat het een kostbaar gebruiksvoorwerp was, is wel zeker. In het halssieraad Het Juweel van Catharina, knipoogt de tsarina ons en Juliana verborgen toe. 


Het juweel van Catharina
Halssieraad
Wolvilt, zoetwaterparels, zilver, print


Juliana beleeft een van haar finest hours als zij in 1774 zilver wint met De waare vereischten in een dichter. Zij valt daarmee als eerste vrouw in de prijzen. De louter uit mannen bestaande jury prijst haar om haar "mannelijke schrijfstijl". Juliana zou Juliana niet zijn als zij in haar dankwoord niet eerst de hoop uitspreekt dat vele vrouwelijke dichters haar zullen volgen, om zich daarna licht -cynische tot de jury te richten: "Triomf! Ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn!"


Triomf! Ik ben voldaan, ik zal onsterfelijk zijn!
Triptiek van ringen
Gepatineerd zilver, wol, gepatineerd koper, kaarsvet





Alle sieraden over Juliana de Lannoy kun je ook op mijn website bekijken: http://ingeborgdegroot.nl/wp-content/uploads/Pour-lamour-de-lart-Ingeborg-de-Groot.pdf


Geen opmerkingen:

Een reactie posten